Hur når man sina behandling­smål?

Det finns inga enkla regler och riktlinjer för detta. Var och en måste hitta sitt eget sätt att handskas med sin diabetes och lära sig vad som fungerar i den egna livssituationen.
 

Några generella grundläggande råd

Blodsockerkontroll

Blodsockerkontroller både före och efter måltider, samt före och efter motion är också viktiga verktyg för att lära känna sin diabetes. Skriv sedan upp värdena, och komplettera med den behandling du får (särskilt om du tar insulin). Dessa uppgifter är sedan oerhört värdefulla både för dig själv, då du ska lära känna sin diabetes, samt vid diskussion med behandlande läkare/sköterska.

Läs om blodsockerkontroll 

Använd de läkemedel och enligt de doser som är förskrivna

En självklarhet kan man tycka, men inte helt enkelt i en stressad vardag. En dosett kan vara till hjälp för att hålla reda på tabletterna.

Hitta en vikt som du försöker hålla

Om du är överviktig är det förstås bra om du kan gå ner några kilo, men det viktigaste är ändå att hålla vikten så stabil som möjligt och inte pendla alltför mycket upp eller ner.

Regelbunden kost och motion är förstås de viktigaste hjälpmedlen för att uppnå en balanserad vikt. Vissa blir hjälpta av att skriva upp både vad de äter i en kostdagbok och hur mycket de motionerar i en motionsdagbok för att kunna förbättra sina vanor. Det är också bra att väga sig regelbundet.

Gå på årliga kontroller

Det är din ansvariga diabetesläkare/sköterska som kallar dig till besök då alla målvärden kontrolleras. Du kommer också gå på årlig kontroll hos ögonläkare, samt fotvård vid behov. Dessa kontroller är till för att på ett tidigt stadium upptäcka eventuella komplikationer, och även behandla dem så att de inte förvärras.

Lär dig att planera ditt liv

Livsföringen är viktig, men även mindre saker som att ha druvsocker i fickan och att ta en frukt till mellanmål.

Framför allt – NJUT av livet!

Nya vanor är jobbiga att lära in, men när de väl fungerar brukar de inte ta särskilt mycket energi i anspråk. Gillar man att åka Vasaloppet går det utmärkt även med insulinbehandlad diabetes – man får bara anpassa sig lite.

Senast uppdaterad: 2021-04-15