Tallriksmodellen

Tallriksmodellen jobbades fram i Sverige för att vara en hjälp vid lunch och middag, vad gäller både sammansättning av måltiden men även mängderna mat man äter.

Proteiner

Proteiner såsom kött, fisk, ägg eller vegetariska alternativ är 20-25 % av tallriken (en fjärdedel av tallriks ytan). Detta gäller oavsett om man är normalviktig, överviktig eller idrottar hårt.

Kolhydrater

Kolhydrater, såsom pasta, risk, bröd, potatis är 25 % (vid övervikt) till 40 % vid normalvikt. Är man hårt arbetande eller fysiskt mycket aktiv kan andelen kolhydrater ökas till 50 % (det vill säga halva tallriks ytan).

Grönsaker

Grönsaker, fiberrika sådana (till exempel rotfrukter) framför allt, kan utgöra från 50 % av tallrikens ytan vid övervikt. Till 25 % av tallriks ytan då man är fysiskt mycket aktiv.

Tag aldrig en andra portion, det vill säga en måltidstallrik räcker!

Senast uppdaterad: 2021-04-15