Hur börjar man motionera?

Vilken motionsform ska man satsa på?

Ett gott råd är att göra sådant som är roligt! Prova dig fram och variera dina motionsformer; det kan vara allt från modesta motionsformer som att promenera till bussen och ta trapporna istället för hissen – till stavgång, cykling, dans, simning och yoga - och i extremfallen bergsklättring och kajakpaddling. Efter att du gjort ditt första motionspass kan det bara bli bättre och bättre för varje gång.

Sedan gäller det förstås att hitta alla tillfällen man kan för att röra på sig till vardags. Ta hellre kortare promenader ofta än längre pass någon gång ibland. Varför inte köpa en stegräknare, lyssna på lite bra musik eller en god bok under promenaden? En daglig energikick är ingen dålig medicin.

Fysisk aktivitet är viktigt oavsett om man har diabetes eller inte. Någon form av regelbunden motion bör alla personer med diabetes försöka planera in i vardagen. Det viktigaste är att börja försiktigt om du är otränad och successivt öka motionsdosen, för man blir inte atlet över en natt. Ha tålamod så blir vardagsmotionen till slut en livsstil du inte kan vara utan!

Hur börjar man motionera när man är otränad?

Stegvisa förändringar är framgångsreceptet! Många som börjar träna är för otåliga och ökar därför motionsgraden och intensiteten alltför snabbt, vilket kan resultera i ett misslyckande. Då hittar man istället på hinder för motion (jobbigt, hinner inte, ingen idé, jobbet och familjen tar all min tid etc).

Börja istället med att fundera på följande:

• Varför ska jag över huvud taget motionera?
• Vilka vinster ger motionen? Vilken/vilka motionsformer tycker jag är roliga?
• Har jag tidigare i livet gjort försök att öka motionen som jag upplevt som misslyckade, och som jag istället kan ta lärdom av inför det här försöket?
Var i min vardag kan jag planera in 10-minuters motionspass (såsom att ta trapporna istället för hissen, promenera en extra hållplats och ta bussen där istället, och så vidare)?
• Se möjligheterna att hinna med dessa enkla motionspass i den stressade vardagen. Utför endast de motionspassen du planerat, inget annat!
• När du känner dig redo, och de motionspass du planerat genomföra verkligen har genomförts, är  det dags att öka motionsgraden. Men ta det lugnt – öka sakta och successivt så du verkligen orkar genomföra ökningen! En realistisk ökning kan vara från 10-minuterspass till pass som är 15 eller 20 minuter långa, och så vidare.

Beröm dig själv!

Var framför allt SNÄLL mot dig själv och ge dig själv beröm. Lägg kritiken på hyllan, eftersom allt du gör i motionsväg är positivt för kroppen även om du inte når de mål du satte upp från början.

Tänk på att den viktigaste motionen är den som blir av!

Senast uppdaterad: 2021-04-15