Motion vid typ 2-diabetes

Motion och fysisk aktivitet är en av de viktigaste behandlings-formerna vid typ 2-diabetes och prediabetes. Många tror att det bara är hård, regelbunden träning såsom löpning, aerobics och liknande som ger effekt, men det är helt fel. Den lätt pulshöjande vardagsmotionen som man kämpar med varje dag, kanske flera gånger per dag, har nu seglat upp som kanske den viktigaste motionsformen vid diabetes.

Sammanlagt ska man promenera (gå i trappor, cykla, simma eller liknande) mer än 30 min per dag, ju mer desto bättre. Motionen behöver inte heller ske sammanhängande i tid, utan de korta motionstillfällena räknas ihop i slutet av dagen.

Är man otränad, äldre eller har diverse sjukdomar är det oerhört viktigt att börja motionera försiktigt – 10 minuters promenad om dagen i egen takt räcker. Sedan ökas motionsdosen sakta och successivt. Rejält pulshöjande träning som löpning, jympa och längdskidåkning sänker blodsockret mer än styrketräning och promenader.

Kom ihåg att den absolut bästa motionen är den som blir av!

Varför är motion så viktig vid typ 2-diabetes?

Motionen har en rad gynnsamma effekter vid typ 2-diabetes. Blodsockret förbättras eftersom regelbunden fysisk aktivitet ökar upptaget av glukos i muskelcellerna. På lång sikt ökar insulinkänsligheten och insulinresistensen minskar. Det innebär att en person med typ 2-diabetes, som behandlas med insulin, som börjar motionera lite varje dag, kan behöva lägre insulindoser även om han eller hon inte går ner i vikt alls.

Vid fysisk aktivitet ökar syreupptagningsförmågan, blodtryck och blodfettvärden påverkas i positiv riktning och risken för att både insjukna i och dö av hjärt- och kärlsjukdomar minskar. Om man vill gå ner i vikt ökar fysisk aktivitet förutsättningarna för att lyckas. Många studier har visat att livskvaliteten ökar och risken för depression minskar vid regelbunden fysisk aktivitet.

Senast uppdaterad: 2021-04-15