Vad ska man äta?

Har man tagit till sig budskapet att äta små måltider men ofta och regelbundet, kan man börja detaljgranska de olika budskapen kring diabeteskosten. Oftast äter ju diabetiker samma kost som de som inte har diabetes. Det är bara lite viktigare att kombinera ihop maten så att den ökar blodsockret så successivt som möjligt.

Kroppen har alltså svårare att klara av snabba blodsockerhöjningar än när blodsockret höjs lite långsammare.

Generellt är det bra att äta fettsnåla mejeriprodukter och mycket fet fisk. Till alla måltider bör man äta mycket fibrer, som minskar upptaget av socker i blodet.

Ett klassiskt exempel är ju potatisen som kan ätas i olika former – den kokta med skal ökar blodsockret måttligt, medan potatismos eller friterad potatis höjer det väldigt snabbt. Samma sak gäller för apelsinen – där apelsinjuice höjer blodsocker mycket snabbare än om man äter upp hela apelsinen.

Den totala mängden mat är också viktig

Ofta räknas energibehovet per dag i kilokalorier (kcal). Medelålders kvinnor som inte rör på sig behöver ca 2000 kcal per dag och fysiskt inaktiva män ca 2500 kcal. Regelbunden fysisk aktivitet ökar energibehovet.

Kontakta en dietist på din diabetesmottagning som kan hjälpa till med en personlig uträkning av ditt energibehov.

> Energibehov i olika näringsämnen

     •1 gram fett = 9 kcal
     •1 gram kolhydrater = 4 kcal
     •1 gram proteiner = 4 kcal
     •1 gram alkohol = 7 kcal

Får jag aldrig mer äta sötsaker?

Jo, absolut! Men både mängden sötsaker och antal gånger i veckan man äter sötsaker borde begränsas och planeras. Rekommenderat sockerintag per måltid är ca 10 energiprocent, vilket motsvarar 5-10 gram socker per måltid (20-40 kcal).

Förutom att sötsaker som godis, choklad, kaffebröd och liknande ger mycket energi utan större mättnad, så höjs också blodsockret snabbt efter intag. Det är därför bra att välja tillfällena man äter sötsaker, och kanske ha en dag i veckan då man äter sina favoritsötsaker i måttlig mängd. Dessa dagar kan man se fram emot, såsom fredagsbullen, lördagsgodiset eller tisdagschipsen, och så vidare.

Mörk choklad är bättre än ljus: choklad som innehåller mer än 70 % kakaohalt ger mindre blodsockerstegring och kan därför rekommenderas.

Senast uppdaterad: 2021-04-15