Printed From:


Tallriksmodellen

Tallriksmodellen jobbades fram i Sverige för att vara en hjälp vid lunch och middag, vad gäller både sammansättning av måltiden men även mängderna mat man äter.

Proteiner

Proteiner såsom kött, fisk, ägg eller vegetariska alternativ utgör 20-25 % av tallriken (en fjärdedel av tallriksytan). Detta gäller oavsett om man är normalviktig, överviktig eller idrottar hårt.

Kolhydrater

Kolhydrater, såsom pasta, ris, bröd och potatis utgör från 25 % (vid övervikt) till 40 % vid normalvikt. Är man hårt arbetande eller fysiskt mycket aktiv kan andelen kolhydrater ökas till 50 % (det vill säga halva tallriksytan).

Grönsaker

Grönsaker, fiberrika sådana (till exempel rotfrukter) framför allt, kan utgöra från 50 % av tallriksytan vid övervikt, till 25 % av tallriksytan om man är fysiskt mycket aktiv.

Tag aldrig en andra portion – en måltidstallrik räcker!

Senast uppdaterad: 2019-03-18