Kolhydrater

Kolhydrater har varit ett hett diskussionsämne i media. Vissa påstår att kolhydratfattig kost i kombination med mycket fett är bäst för diabetiker. Andra säger att kolhydrater är viktiga för kroppen och hjälper till att hålla blodsockret stabilt och jämnt i blodet.

Studier inom kostvetenskap är svåra att utföra, men ur ett individuellt perspektiv är det viktigt att prova sig fram till sådan kostkombination som fungerar bäst men som ändå är hälsosam. Man ska dock aldrig sträva mot att helt ta bort kolhydrater ur kosten då kolhydrater innehåller livsviktiga byggstenar för kroppen.

Det finns olika sorter kolhydrater:
  • Sockerarter (druvsocker, rörsocker, fruktsocker etc.) Dessa höjer blodsockret snabbast och mest.
  • Stärkelser (finns i potatis, pasta), och höjer blodsockret medelmycket.
  • Kostfibrer (finns i spannmål, frukt och rotgrönsaker), höjer blodsockret minst.

De rekommendationer vi har idag är att ca en tredjedel av kalorierna i födan bör komma från sammansatta kolhydrater. Det bästa är att välja kolhydrater som höjer blodsockret så lite som möjligt och undvika snabbt blodsockerhöjande sockerarter.

Glykemiskt Index (GI)

Ordet betyder, precis som det antyder, hur mycket blodsockret höjs vid intag av olika sorters kolhydrater. Lågt GI innebär en långsam blodsockerstegring (långsamma kolhydrater), och högt GI (snabba kolhydrater) betyder snabb blodsockerstegring.

En del studier har kommit sista tiden, som föreslår att diabetiker borde tänka på att äta både mat med både lågt GI och högt fiberinnehåll för att ha så gynnsamma blodsockernivåer som möjligt. GI säger dock inget om mängden livsmedel man ätit.

Senast uppdaterad: 2021-04-15