Motion och idrott vid prediabetes

Vid prediabetes kan faktiskt motionen vara ”läkemedlet” som gör kroppen helt frisk. Man kan alltså förebygga typ 2-diabetes och de diabetesrelaterade komplikationerna (såsom hjärt- och kärlsjukdom) med regelbunden motion och en mindre viktnedgång.

Två stora studier har gjorts av patienter med prediabetes – den amerikanska studien DPP (Diabetes Prevention Program) och den finska DPS (Diabetes Prevention Study) och resultaten har varit väldigt samstämmiga: en viktnedgång på 7 % (medeltal) i kombination med ca 25 minuters daglig motion minskade risken att utveckla diabetes med nästan 60 %. Motionen som deltagarna satsade på var i första hand promenader, men även cykling, simning och annan vardagsmotion. De var alltså inga elitidrottare!

Har du ökad risk för diabetes - rör på dig!

Har du en ökad risk att få diabetes är det alltså bara att sätta igång. Rör på dig ca 30 minuter sammanlagt per dag och minska några kilo i vikt så slipper du kanske att få diabetes i framtiden, för att inte tala om alla andra goda hälsoeffekter som följer med en daglig dos motion.

Senast uppdaterad: 2021-04-15