Fetter
Fetterna är livsviktiga byggstenar för kroppen, i måttlig mängd. Överintag medför att energiintaget kan bli för stort, vilket kan leda till viktuppgång. Intag av måttliga mängder fett höjer inte blodsockret, men högt intag kan öka insulinresistensen. Även fetterna har varit i fokus i den allmänna debatten om kost. Studier pågår för att kanske modifiera de rekommendationer vi har idag. Det finns olika sorters fetter och man ska välja fleromättat eller enkelomättat framför mättat fett.
Fleromättade fetter
Måttligt intag av dessa fetter, som finns i vegetabiliskt fett och fet fisk kan bidra till att det onda LDL-kolesterolet minskar. Omega-3 fettsyror, som finns i fet fisk har i vissa studier, i måttlig mängd, varit gynnsamma ur hjärt- kärlsjukdoms perspektiv.
Enkelomättade fetter
Dessa fetter finns i nötter, avokado, raps- och olivolja. Måttliga mängder av dessa fetter kan vara gynnsamma ur hjärt- kärlperspektiv.
Mättade fetter
Dessa fetter kommer mest från mejeriprodukter (ost, grädde, mejeriprodukter) samt fettranden ifrån köttprodukter (gris, nötkött, korv, feta charkuteriprodukter), choklad, äggula och kokos. Alltför mycket fett ökar det "onda" LDL-kolesterolet, vilket kan bidra till utveckling av hjärt- kärlsjukdom.
Senast uppdaterad: 2021-04-15