Kost vid diabetes

Generella riktlinjer

Den kanske viktigaste grunden för all kostbehandling vid diabetes är regelbundenhet i matintaget. Det är det bästa sättet att hålla blodsockret på en så jämn nivå som möjligt. Svängande blodsocker är svårare att behandla, oavsett vilken diabetesbehandling man får, och det medför oftast högre HbA1c (medelvärde för blodsockret). Paradoxalt nog innebär också dessa regelbundna matintag att man faktiskt går ner i vikt om man behöver det. Orsaken är att sötsuget minskar när man håller blodsockret på en jämnare nivå.

Regelbundet och många små

Förutom själva regelbundenheten är det alltså bättre med många små måltider under en dag, än färre och stora. Äter man mycket och sällan svänger blodsockret mer och det är lättare att man äter både större mängder och sämre kvalitet på maten – man blir så hungrig att man äter ”nästan vad som helst”, istället för att stå fast vid tidigare planering.

Hur ser då regelbundna måltider ut i praktiken? Jo, rekommendationen är faktiskt 5-6 måltider per dag:

  • Frukost (huvudmåltid)
  • Mellanmål
  • Lunch (huvudmåltid)
  • Mellanmål
  • Middag (huvudmål)
  • Kvällsmål

Även om mellanmålet ”bara” blir en frukt eller en fullkornsskorpa är det viktigt att kroppen lär sig att den snart får mat igen. Då minskar sötsuget, blodsockret svänger mindre och diabetesbehandlingen blir bättre eftersom behandlingsmålen blir lättare att uppnå.

Det är alltså viktigt att aldrig hoppa över en måltid!

Senast uppdaterad: 2021-04-15

Vad ska man äta?

Har man tagit till sig budskapet om att äta små måltider men ofta och regelbundet, kan man börja detaljgranska de olika budskapen kring diabeteskosten.

Tallriksmodellen

Tallriksmodellen jobbades fram i Sverige för att vara en hjälp vid lunch och middag, vad gäller både sammansättning av måltiden men även mängderna mat man äter.

Kolhydrater

Kolhydrater har länge varit ett hett diskussionsämne i media. Vissa påstår att kolhydratfattig kost i kombination med mycket fett är bäst för diabetiker. 

Proteiner

Proteiner är, precis som kolhydrater och fetter, livsviktiga näringsämnen för kroppen. 

Fetter

Fetterna är också livsviktiga byggstenar för kroppen i måttlig mängd, men ett överintag gör att energiintaget kan bli för stort, vilket kan leda till viktuppgång.