Kosten vid diabetes

Generella riktlinjer

Den kanske viktigaste grunden för all kostbehandling vid diabetes är regelbundenhet i matintaget. Det är det bästa sättet att hålla blodsockret på en så jämn nivå som möjligt. Svängande blodsocker är svårare att behandla, oavsett vilken diabetesbehandling man får, och det medför oftast högre HbA1c (medelvärde för blodsockret). Paradoxalt nog innebär också dessa regelbundna matintag att man faktiskt går ner i vikt om man behöver det. Orsaken är att sötsuget minskar när man håller blodsockret på en jämnare nivå.

Regelbundet och många små

Förutom själva regelbundenheten är det alltså bättre med många små måltider under en dag, än färre och stora. Äter man mycket och sällan svänger blodsockret mer och det är lättare att man äter både större mängder och sämre kvalitet på maten – man blir så hungrig att man äter ”nästan vad som helst”, istället för att stå fast vid tidigare planering.

Hur ser då regelbundna måltider ut i praktiken? Jo, rekommendationen är faktiskt 5-6 måltider per dag:

  • Frukost (huvudmåltid)
  • Mellanmål
  • Lunch (huvudmåltid)
  • Mellanmål
  • Middag (huvudmål)
  • Kvällsmål

Även om mellanmålet ”bara” blir en frukt eller en fullkornsskorpa är det viktigt att kroppen lär sig att den snart får mat igen. Då minskar sötsuget, blodsockret svänger mindre och diabetesbehandlingen blir bättre eftersom behandlingsmålen blir lättare att uppnå.

Det är alltså viktigt att aldrig hoppa över en måltid!

Senast uppdaterad: 2021-04-15