Typ 2 diabetes
Cirka 85 % av alla som har diabetes i Sverige har typ 2-diabetes. Man brukar säga att typ 2-diabetes är progredierande, det vill säga att det är en fortskridande sjukdom som utvecklas gradvis. Tidigare kallades typ 2-diabetes ofta för åldersdiabetes, men namnet är inte lämpligt eftersom personer i alla åldrar kan insjukna, även om det är sällsynt hos barn.
Vid typ 2 diabetes kan bukspottkörteln fortfarande producera insulin, men mängden räcker inte till för kroppens behov. Insulinkänsligheten i muskel- och fettceller är nedsatt och effekten av det insulin som produceras är inte tillräcklig och fungerar inte helt som den ska.
Livsstilen har stor betydelse för utvecklingen av diabetes, men det är viktigt att komma ihåg att man inte får typ 2 diabetes bara för att man ätit för mycket sötsaker. Det är annars en vanlig missuppfattning.
Bakgrunden till diabetes är ett komplicerat samspel mellan både vårt arv och vår miljö. Eftersom diabetes är en ärftlig sjukdom kan även en person som är slank och hälsomedveten drabbas av typ 2-diabetes, även om de flesta med typ 2-diabetes är överviktiga. Bland kraftigt överviktiga drabbas ungefär var tredje person av typ 2-diabetes.
Hur gör man då för att sköta sin diabetes så att man inte drabbas av allvarliga följdsjukdomar och komplikationer?
Förutom att hålla koll på blodtryck och kolesterolnivå, röra sig, äta en bra och balanserad kost och att sluta röka, är läkemedelsbehandling ett viktigt redskap för att få kontroll på blodsockret.
Det är högst individuellt när man behöver börja med tablett- och insulinbehandling vid typ 2-diabetes. I början kan det räcka med att förändra kost och motion, ofta i kombination med tabletter för att hålla blodsockervärdena normala. Men efterhand minskar den egna produktionen av insulin successivt och då avtar också effekten av tabletterna. Man behöver då ta ytterligare ett steg i läkemedelsbehandlingen och börja med insulin. Behandling med insulin är det mest effektiva (förutom kost, motion och viktnedgång) men ibland tar det ändå för lång tid innan insulinbehandling påbörjas. Många kämpar vidare med kost, motion och tabletter och inser inte att behandlingen är otillräcklig.
Det är viktigt att både läkare, diabetessjuksköterska och du som patient har en aktiv attityd och inte accepterar höga blodsockervärden. I dag börjar man ofta med insulinbehandling om HbA1c ligger över 52 mmol/mol, trots behandling med livsstilsförändringar och tabletter.
Förekomst
I Sverige har ca 3-4 % av befolkningen diabetes, vilket motsvarar ca 470 000 personer
- Ungefär 85 % av alla patienter med diabetes har typ 2-diabetes.
- Mörkertalet på odiagnostiserade personer med typ 2-diabetes är troligtvis stort, eftersom diagnosen oftast ställs många år efter den egentliga sjukdomsdebuten.
- Internationella studier befarar en ca 40 %-ig ökning av typ 2-diabetes de närmaste 25-30 åren.
Barn och typ 2-diabetes
På senare år har det tyvärr blivit allt vanligare att även barn och ungdomar drabbas av typ 2-diabetes. Orsaken till detta är, åtminstone delvis, att övervikt och fysisk inaktivitet blivit allt vanligare hos barn. I Sverige är det är trots allt fortfarande ovanligt med typ 2-diabetes hos barn och ungdomar, men i flera stora invandrargrupper från främst Mellanöstern är typ 2-diabetes två till tre gånger vanligare än hos infödda svenskar, och debuten sker i regel 10 år tidigare för dessa personer.
Referenser:
Diabetes, Alvarsson et al, University Press 2007
Diabetes, Agardh et al, Liber 2009
www.diabetes.se 2011-11-11
Senast uppdaterad: 2021-04-15
![](/dam/jcr:908b28e4-bc90-49d9-aa6d-7fd8b5e71868/forekomst_karta212x409.jpg 212w)