Frågor och svar om sexuell hälsa och diabetes

Förhudsproblem

Sedan en tid tillbaka har jag fått problem med att förhuden har krympt på ett ställe. När jag drar tillbaka den så smärtar det mycket så det uppstår sprickor runt om förhuden. Jag har aldrig tidigare haft några sådana problem.

Svar:

Diabetes ökar risken för svampinfektioner (candida), särskilt om sockerkontrollen inte är bra. Svampinfektioner kan ge besvär på penis och förhuden, så om besvären fortsätter bör sjukvård uppsökas.

Kan man bli gravid när man har diabetes?

Jag och min man har försökt att få barn i ca 2 års tid utan något resultat. Vi har gått igenom olika utredningar och alla resultat visar att det inte är något fel på någon av oss. Förra veckan fick jag reda på att jag har fått högt socker (diabetes). Läkaren sa att detta var orsaken till att jag inte blir gravid. Hur stor är sannolikheten att jag blir gravid när jag har diabetes? Sockervärdet har nu sjunkit till hälften av vad jag hade när jag blev inlagd.

Svar:

Visst kan man bli gravid när man har diabetes. Det viktiga är att blodsockerkontrollen är god. Det framgår inte om du har fått typ 1- eller typ 2-diabetes. Polycystiskt ovarie syndrom (PCOS), som är mycket vanligt bland fertila kvinnor (4-10 %), kan ge både infertilitet och typ 2-diabetes. Behandling med viktnedgång och metformin, som är en vanlig medicin vid typ 2-diabetes, kan förbättra fertiliteten.

Vid typ 1-diabetes finns det ibland även andra autoimmuna tillstånd som kan försämra fertiliteten, exempelvis sköldkörtelsjukdom. Om du även fortsättningsvis har svårt att bli gravid bör du återigen söka läkare, exempelvis på en fertilitetsmottagning.

Påverkas potensen av diabetes?

Min pojkvän har typ 1-diabetes som han haft sedan femtonårsåldern, nu är han tjugofem. Han tar väl hand om sin diabetes. Jag undrar om hans diabetes kan påverka hans potens och sexlust? Den är nämligen närmast obefintlig och ett stort problem för oss.

Svar:

Diabetes kan påverka framför allt potensen, men det brukar hända först efter en längre tid. Om han inte har några övriga komplikationer från sin diabetes så är diabetesen troligen inte orsaken till era problem. Det finns mediciner som kan hjälpa vid potensproblem.

Sexlusten kan också vara nedsatt på grund av testosteronbrist som kan kontrolleras med hjälp av ett blodprov. Den vanligaste orsaken till nedsatt potens och sexlust hos yngre är dock psykologiska. Ni bör söka läkare, gärna på en sexologisk mottagning om sådan finns i er närhet.

Senast uppdaterad: 2021-04-15

Frågorna har besvarats av:

Dr Henrik Falhammar

Endokrinolog och Internmedicinare,
Karolinska Institutet Stockholm